Er der forskel på en Autentisk Australsk Labradoodle og en labradoodle?

JA!!!

En Authentic Australian Labradoodle er en hund der er avlet til at være servicehund.
Racen er “færdig skabt” tilbage i 80’erne i Australien.
Australsk labradoodle er skabt af 5 forskellige racer og er siden 80’erne stambogsført og avlet som sin egen race.

Australsk labradoodle er skabt som en allergivenlig servicehund, som ikke fælder. Dens største interesse er mennesker og at samarbejde med dem.
De bliver brugt som førerhunde for blinde, handicaphjælpere, støtte til autister, folk med angst, på hospice, plejehjem… dvs. mennesker i alle aldre med særlige behov.

De er særlig egnet til det, da de tåles af næsten alle og har en evne til, intuitivt, at stille ind på de mennesker de er sammen med – uanset om det er dem de kender eller fremmede.

Hundene er født med de evner, men det er selvfølgelig også noget der skal trænes.

Deres evne til samarbejde gør dem tillige velegnet til hundesport af alle slags. Så de har mange evner.

En Australsk Labradoodle kræver et nært forhold til mennesker, dvs. det er ikke en hund der skal ligge alene mange timer hver dag. Det er der faktisk ingen hunde der er glade for, men
for en hund der er avlet til at hjælpe mennesker forsvinder hele formålet med dens liv, hvis den ligger alene 7-8 timer hver dag.

Kan man tage hunden med på job er det super, de kan nemt lære at lægge sige stille og roligt.
Kender man nogen der kan have hunden i dagtimerne er det også super, da de sagtens kan finde ud af at være flere forskellige steder.

Når man køber en Australsk labradoodle så køber man en hund man ved hvordan udvikler sig, både hvad angår pels størrelse og temperament, samt hvilke behov man skal opfylde for at hunden trives.

Alle de ting gør dem også super velegnet til børnefamilier, unge med fart på såvel som rolige ældre. Hundene indstiller sig på hvem de er sammen med og hvordan de forventes at opføre sig.
Intet kommer dog af sig selv så man skal naturligvis træne sin hund og sørge for at den forstår hvad der lige netop kræves hos dig/jer.

Der er ikke så mange Australske Labradoodle’r. At opdrætte dem kræver at man overholder indtil flere regler og man må ofte til udlandet for at finde egnede avlshunde og for at få parret.
Australske Labradoodler må IKKE gå i kenneler. Alle hunde skal “være omkring” mennesker hele deres liv.
Har man flere tæver end man kan give et meningsfuldt liv som en del af ens eget hjem, bruger man udstationerings familier. Dvs. at hunden bor i deres helt egen familie og “kommer hjem til opdrætteren” når de skal have hvalpe og så kommer de igen tilbage til deres egen familie.

Efterspørgslen på Australsk labradoodle har åbnet op for at mange laver såkaldte labradoodler (ofte kaldet en doodle) dvs. blander pudler og labrador.


Labradoodle.

En labradoodle er en blanding mellem en labrador og en puddel og det kan gøres flere gange. Afkommet blandes igen med andre blandinger eller pudler.
En labradoodle er typisk en venlig imødekommende hund.
De falder ret forskelligt ud. Nogle ligner meget pudler andre ligner mere vagabonden fra Lady og vagabonden og andre ligner Australsk Labradoodle ifht. udseendet.
For en der ikke virkelig kender til det, kan det være svært at vide hvordan de kommer til at se ud som voksne.
Man kan være heldig at få hunde der ikke fælder og som tåles af mennesker med allergi, men mange labradoodler fælder (i modsætning til de autentiske australske labradoodler).

Størrelsesmæssigt falder de også forskelligt ud, ligesom deres behov kan være meget forskellige. Nogle har en meget høj energi og kan være svære for børn og ældre at håndtere.
Nogle er stille og rolige.

Skal du “bare have en hund” og der ikke er allergi eller andre særlige behov, så er der mange skønne labradoodler.

Der er selvfølgelig prisforskel på de to slags hunde. En Australsk labradoodle er ikke nem at få fat på og avlen koster mange penge. Der er mange der straks siger; Nååå, en blanding mellem en labrador og en puddel, når de hører ordet Australsk labradoodle. Men der er som du kan læse i denne artikel stor forskel.

Personligt synes jeg alle racer og blandinger er fantastiske, for der er bare ikke noget så dejligt som en hund, men der er forskel på racer og på blandinger. De mennesker der kommer her er altid overrasket over hvor rolige og imødekommende og kontaktsøgende hundene er.

Helt grundlæggende er alle hunde menneskeskabte og forfinet af os mennesker for at opfylde menneskers forskellige behov og det er lige fra de mindste til de største hunde. Selskab, vagt, hyrde osv. Alle hunde vi har er menneskeskabte.
Ex. er der for mange år siden blevet blandet malteser i yorkshire terrier for at få pelsen lang og blød. Doberman er skabt af flere racer, af en tysker der hed Doberman, med det formål at skabe en hund der er hurtig og som kunne være med ham når han var ude og kræve penge op Altså skulle hunden kunne jage og fastholde og forsvare hvis han blev angrebet på jobbet. Skønne hunde hvis de lever under de rette forhold med de rigtige mennesker.
Når hunde udstilles bedømmes de på deres udseende og det kan både være godt og skidt, da vi mennesker kan bliver meget optaget af hvordan en hund ser ud. fx. havde en mops noget næse, da jeg var barn, men pludselig blev de avlet så flade i ansigtet, at en del af dem fik vejrtrækningsproblemer. Basset hunde der er skabt til jagt blev så lavbenet at de dårligt kunne gå uden at maven stødte på jorden.
Vi mennesker kan gøre både meget skade og gavn ved vores indblanding.

For en del år siden var der mange schæfer- labrador blandinger. En del af dem endte med at blive aflivet. De blev købt af mennesker der synes de så søde ud og som ønskede sig en glad familiehund. Desværre kan generne sammensætte sig meget uhensigtsmæssig når men blander racerne uden omtanke og en hund som har gener fra både en jagthund og en hund der er villig til at forsvare er ikke en “ hygge hund” man bare kan lukke ud i haven eller lade børnene gå med.

Husk det er meget vigtigt at du opfylder din hunds behov, hvis det skal være en succes både for hunden og dig/jer. Tænk grundigt over hvor meget energi og tid du selv vil bruge på din hund – og så træk lidt fra… Vælg en hund der passer ind i DIT liv, så bliver alle glade. Måske synes du at en Jack russell er noget af det sødeste at se på eller at en Weimaraner er utrolig smuk, men du skal huske at tjekke hvad de er avlet til. Jagthunde egner sig ikke som familiehunde i en familie der kun kan/vil afse 30 minutters gåtur om dagen. Et sådan match ender ofte rigtig skidt og det er hunden der betaler den største pris.
En labrador er en fantastisk hund, men de kan være langt over middel “glade” og voldsomme indtil de er rigtig voksne og så nytter det ikke at en børnefamilie tænker at børnene på 7-12 år kan stå for gå-turene alene. Det handler her om at være realistisk.

Når du køber en hund, så får du den eneste ven der kan købes for penge. ALLE racer er dejlige hvis man opfylder hundens behov.

En Australsk labradoodle er en sjæleven og en skytsengel på 4 poter.
De lever for at gøre os mennesker lykkelige.
Så køb hund med omtanke, sæt dig ind behovene for den races som du har kik på.
Held og lykke med at finde lige præcis din drømmehund.